Over Back on Trail

WERKWIJZE

Het uitgangspunt van Back on Trail is om te werken vanuit rust, vertrouwen, gevoel en connectie. Het doel is altijd om een samenwerking met het paard aan te gaan. Om deze intrinsiek te motiveren en vertrouwen te geven in de omgang en samenwerking met de mens.

Bij Back on Trail geloven we dat grondwerk de basis is in de omgang met paarden. Bij ons begint iedere training dan ook vanaf de grond. Voor paarden is dit een natuurlijke manier van communiceren. Ze communiceren met elkaar ten slotte alleen vanaf de grond. Op basis van lichaamstaal wordt in de kudde onderling de positie van ieder paard bepaald en gewerkt aan de relatie tussen kuddegenoten. Grondwerk is dan ook iets wat ieder paard begrijpt.

Vanaf de grond kan je een paard werkelijk alles wat bij zijn natuurlijke gedragsrepertoire hoort leren. Door altijd met een lichte hulp te beginnen, gaat je paard deze kleine signalen herkennen en hier op reageren. Hierbij is het belangrijk dat we ons realiseren dat paarden hele gevoelige dieren zijn. Ze reageren op gevoel nog voordat we ons lichaam inzetten. Visualiseren wat je vraagt van je paard is dan ook een krachtige tool in de communicatie.

Tijdens de training wordt er gebruik gemaakt van principes uit het natural horsemanship. Dit wil zeggen werken vanuit een taal die het paard begrijpt, rekening houdend met de psychologie van het paard. De focus ligt op het creëren van een positieve mindset. Dit houdt in dat we het paard als het ware leren hoe deze mag leren. Door stress, angst en onzekerheid zal een paard overgaan op wat zijn instinct hem ingeeft: vluchten. Een paard kan geen nieuwe dingen leren als hij heel veel stress ervaart. Het enige wat hij dan leert is angst en overleven.

Wij leren het paard dat er in stressvolle situaties een andere optie is die veel fijner en veiliger voelt. We laten het paard op zoek gaan naar zachtheid en ontspanning zodat deze een gevoel van controle krijgt en minder stress ervaart in onze wereld. Het paard gaat leren dat de dingen die we van hem vragen er zijn om hem te helpen, niet om hem tegen te werken.

Tijdens de training wordt er gebruik gemaakt van verschillende tools, zoals vlaggen, paraplu’s, zeil, plastic linten, lage doorgangen en geluid. Eigenlijk alles waarin het paard in eerste instantie zal willen vluchten, vechten of bevriezen. Op deze manier leren we dat er nog een andere optie is om met deze situaties om te gaan: zoeken naar rust en ontspanning. Dit gaat iets verder dan het desensibiliseren van je paard, waarin de paarden wennen aan een specifieke situatie of voorwerp op dat moment. Het doel van de mindset training is om het paard te leren hoe hij om kan gaan met moeilijke situaties, ook in de toekomst. Het is dus een kwaliteit die de paarden leren en kunnen toepassen in verschillende situaties. Hiermee verhoog je de emotionele intelligentie van je paard.

Deze training is geschikt voor ieder paard ongeacht het discipline.  Zolang er een goede basis is gelegd en omgegaan wordt vanuit rust en vertrouwen is alles mogelijk!

“Horsemanship is the art of mastering our own movements, thoughts, emotions and behavior. Not the horses.”

 

Back on Trail
Maaike Eijs

Email: info@backontrail.com
Telefoon: 06-14050558