gedrags-problematiek
Van nature zijn paarden rustige, zachtaardige en vriendelijke dieren. Als een paard in onze ogen ongewenst gedrag vertoond, doet hij dit nooit om je te irriteren. Hij reageert zo omdat dit hem de beste optie lijkt. Het kan zijn dat bepaald gedrag zo is aangeleerd of dat het paard je iets duidelijk wilt maken. Het gedrag van je paard kan je dan ook zien als waardevolle informatie. Het is heel belangrijk om de oorzaak van het ongewenste gedrag te achterhalen. Alleen zo kan je een oplossing vinden. Vaak ligt de oorzaak bij fysiek ongemak, angst en/of miscommunicatie.

Bij Back on Trail geloven we dat grondwerk de basis is in de relatie met paarden en een belangrijke sleutel in het oplossen van gedragsproblematiek. Paarden zijn hele gevoelige dieren die in voor hen bedreigende situaties graag de benen nemen of in de verdediging gaan. Deze situaties uit de weg gaan is geen oplossing. Back on Trail leert paarden om te gaan met situaties die ze lastig vinden. In plaats van te zoeken naar een uitweg of hun spanning op te kroppen, leren we de paarden om in deze situaties te blijven nadenken en te zoeken naar ontspanning. Zo creëren we een positieve mindset waarmee de paarden het leven tussen de mensen emotioneel goed aankunnen. Dit draagt bij aan een werk willend paard die plezier heeft in de samenwerking met ons.

 

Een aantal voorbeelden van fysiek ongemak die van invloed zijn op het gedrag van je paard zijn gebitsproblemen, een slecht passend zadel, maagzweren en een vorm van pijn ergens in het lichaam.

 

Voordat je paard bij ons in training komt voor ongewenst gedrag, is het van groot belang om fysiek ongemak uit te sluiten. Wij willen alleen met een pijnvrij paard aan de slag!

 

Het is dan ook belangrijk dat je paard van te voren een aantal fysieke checks heeft gehad. Denk aan: gebitscontrole, zadelcheck, en een algehele gezondheidscheck door een holistische dierenarts.

 

Loop jij ook tegen een uitdaging aan met je paard of pony…? Let us know, we helpen je graag Back on Trail!

“Take every behaviour your horse displays as valuable information and not as a personal insult.”

 

Back on Trail
Maaike Eijs

Email: info@backontrail.com
Telefoon: 06-14050558